Ena prvih nalog vseh novopečenih lastnikov psov je navajanje na sobno čistočo.

Vsak zdrav pes se že nagonsko trudi ohranjati svoje ležišče čisto. Za čistočo v leglu na samem začetku poskrbi psica, kasneje pa tudi mladički sami. Tako že pri približno treh tednih starosti prvič zapustijo »gnezdo«, da bi potrebo opravili zunaj svojega ležišča.

Naša naloga pa je psu (čimprej) dopovedati, da za naše stanovanje ali hišo veljajo enaka pravila kot za njegovo ležišče, ki ga je potrebno ohranjati čistega.

Mnogo skrbnikov pričakuje, da bo mladiček že takoj ko pride v naš dom sam pokazal kdaj mora ven, vendar pa se mora tega, tako kot vsega ostalega še naučiti.

Bistvo je v tem, da »nesrečo« preprečimo še preden se zgodi. Pa veste, kdaj se bo zgodila? … Običajno ravno tisti trenutek, ko ga ne gledate! 🙂

4 zlata pravila za navajanje psa na sobno čistočo

Prvi teden je za nove pasje lastnike običajno precej naporen, vendar če se potrudimo in smo dosledni, kmalu postane precej lažje.

V prvem tednu je potrebno »kot sokol« bedeti nad mladičkom ter preprečiti nezgode še preden se zgodijo. To pomeni, da morate ves čas vedeti kje se mladiček nahaja.

1. Psa imejte pod nadzorom

Tišina pri mladičkih tako kot tudi pri otrocih običajno pomeni težave. Ali mladiček grize vaš najljubši čevelj, obdeluje smeti ali pa je zaposlil svoje ostre zobke s preoblikovanjem noge mize ali stola – tišina ob tem, ko imate doma novega pesjana običajno ne pomeni nič dobrega.

V kolikor želite preprečiti nezgodo preden se zgodi, boste morali psička ves čas paziti tudi takrat, ko odtava stran od vas. Že ena sama »nesreča« pa vam podaljša trening sobne čistoče in vas oddalji od cilja. Paziti na mladička »non-stop« ni ravno prijetno, niti zabavno, vendar vam omogoča, da prestrežete opravljanje potrebe v hiši ali stanovanju.

Nadobudne mladičke pa je zares skoraj nemogoče imeti ves čas na očeh, sploh ker običajno ne moremo vse svoje pozornosti nameniti izključno njim. V takšnih primerih bi veljalo razmisliti o tem, da jim nekoliko omejite gibanje – tako da privežete mladička nase ali uporabite otroška vratca oz. ogrado, ki bo preprečila, da kuža odtava po hiši.

navajanje na sobno čistočo

Po tem ko najdete lužico v stanovanju, vam ostane le še to, da jo počistite. Kadar pride do tega, psa ne kaznujte. Vpitje bo mladička le zmedlo, prestrašilo in lahko se zgodi, da se bo pričel izogibati opravljanju potreb v vaši bližini. V kolikor ga zasačite pri dejanju, lahko pridobite mladičkovo pozornost in ga odnesete ven. Če boste uspešni in imeli nekaj sreče bodo začeto dokončali zunaj – kar izjemno pohvalite in nagradite.

Dejstvu, da vas bo doletela lužica ali dve se skoraj ne da izogniti. Vendar pa se lahko potrudite, ste dosledni in jih odnesete na prosto vsakič ko se vam zazdi, da »iščejo pravo mesto«.

2. Peljite mladička ven vsako uro ali dve

Izhodi na prosto vsako uro ali dve hitro postanejo naporni, vendar pa je to najlažja pot do sobne čistoče. Tu imajo prednost mladiči iz spomladanskih in poletnih legel, s katerimi smo lahko veliko zunaj. Kar pa ne pomeni, da zimski potrebujejo več časa. Samo lastniki morajo večkrat »na zrak«. Na srečo po tednu ali dveh mladički že zdržijo dlje!

Lahko se zgodi, da mladiček ne bo opravil ničesar po tem, ko ste ga (spet) peljali ven. Pa nič hudega, bolje en neproduktiven izhod več kot nesreča na preprogi. Zunaj jim dajte malo časa, da prevohajo naokoli, se sprostijo in opravijo kar je potrebno. Šele nato se vrnite v hišo.

Drugo pravilo sobne čistoče: odnašanje psa na prosto

Pri zelo mladih kužkih morate ven tudi:

  • takoj zjutraj, ko se zbudijo (brez odlašanja)

  • zvečer tik pred spanjem

  • po igri

  • po počitku

  • ko jih vzamete iz boksa ali kletke

  • po hranjenju

  • po pitju

Kljub temu, da večina psov brez težav zdrži brez nesreč čez noč, imejte v mislih, da je mehur mladička zelo majhen in pozno vstajanje ne bo prišlo v poštev. Večina mladičev na začetku še ne zdrži tako dolgo.

Da se izognete nesrečam preko noči, jih peljite ven še tik pred spanjem in jim tekom noči po potrebi omejite gibanje (visoka škatla, boks ali manjša ograda). Če imate le možnost, jih imejte tekom noči nekje blizu postelje, kjer jih boste slišali in po potrebi poskrbeli za nočni izhod. Pa brez panike, večinoma se že v prvem tednu privadijo na spanje do jutra.

3. Psa pohvalite in vedenje poimenujte

Vsakič ko uspešno opravijo potrebo zunaj, jim dajte vedeti, da so najbolj pridni kužki :). Imejte pa nekoliko previdnosti pri nagrajevanju, saj pametne bučke kaj hitro ugotovijo, da se da priti do nagrade tudi samo tako da počepneš in ničesar ne opraviš.

Vedenje lahko tudi poimenujete (recimo »lulat«), kar vam bo koristilo kasneje, ko boste želeli, da na hitro opravijo preden greste na pot ali ko se vam bo zjutraj mudilo v službo.

Večina psov vam bo s časom na določen način dala vedeti, da mora na prosto. Nekateri strmijo v vhodna vrata, drugi vas nepremično gledajo, tretji cvilijo ali praskajo po vratih. Če pa ste še nekoliko bolj iznajdljivi in pridni, lahko psa naučite, da pozvoni na za to pripravljen zvonček ob vratih kadar mora ven (vendar pazljivo, da tega ne pričnejo izkoriščati).

4. Lužice temeljito počistite

Nesreče se bodo brez dvoma zgodile in pomembno je da jih dodobra počistite. Psi radi opravijo potrebo tam kjer »diši po stranišču«. Ko boste čistili tisto nesrečno lužico se spomnite, da je pasji nos precej boljši kot naš in čiščenje le z vodo običajno ne odstrani vonja.

Kako dolgo traja faza navajanja na sobno čistočo?

Mladi kužki ne morejo dolgo zadrževati urina in blata in v kolikor so imeli nesrečo medtem ko ste bili v službi, so bili verjetno predolgo sami doma. Načeloma lahko zdržijo vsaj toliko ur, kolikor znaša njihova starost v mesecih. Torej 3 mesečni mladič lahko zdrži 3 ure.

V kolikor vas dlje časa ne bo doma, poskusite najti soseda ali prijatelja, ki bi vam lahko medtem izpustil psa. Če te možnosti nimate si lahko najbolje pomagate z zaplato »travnega tepiha« ali pleničnimi podlogami, če ne gre drugače.

Čas navajanja na sobno čistočo lahko med mladički zelo niha. Upoštevati je potrebno različne faktorje, kot je starost psa, dosedanje delo s psom, vaše metode in doslednost. V kolikor ste mladička kupili pri odgovornem vzreditelju, ki je mladičke že v leglu privajal na sobno čistočo, boste z novim članom imeli boljše izhodišče. Nekateri mladički imajo popolne manire že praktično po nekaj dneh, drugi pa potrebujejo tudi nekaj mesecev, sploh če niso živeli v idealnih pogojih preden so prišli do vas. Ne pozabite, da se s potrpežljivostjo in vztrajnostjo da psa marsikaj naučiti.

Kako pa ste se vi spopadali s sobno čistočo?

Ste naleteli pri navajanju na sobno čistočo na težave? Kako dolgo so potrebovali vaši mladički? S čim ste si pomagali?

Zaupajte svojo lastno izkušnjo spodaj v komentarjih.

Hvala za vašo pozornost in ‘se beremo’ spet naslednji teden.

Pozdravček,

Tina

P.S. Se vam je zdela objava koristna in nujna še za koga? Naredite mu uslugo in delite ta zapis z njim

Komentarji in Vprašanja