Ste že videli pse, ki so osredotočeni na vodnika, ga spremljajo in se poslušno in zanesljivo odzovejo na vsako povelje? Postanete tudi vi ob opazovanju takšnih psov nekoliko nevoščljivi?

Tudi sama sem bila, preden sem svojega prvega psa (in potem še vse za njim), vzgojila s pomočjo hranjenja iz roke… Rezultati ne razočarajo!

Hranjenje iz roke ima več koristi

Gre za enostaven način, ki pse pripravi do tega, da so na vas bolj pozorni. To vam olajša ves nadaljni trening, saj s pomočjo hranjenja iz roke, psa mimogrede naučite lepih manir in samokontrole.

Hranjenje iz roke pa ni le priročno za trening, temveč je uporabno »orodje« za zadržane in plašne pse, saj gradi zaupanje, samozavest in je v veliko pomoč v procesu socializacije. Je tudi odličen način za krepitev vezi z vašim psom.

Hranjenje iz roke bi priporočala vsakemu, ki domov pripelje novega psa oziroma mladička – predstavlja namreč enostaven začetek grajenja odlične vezi z novim članom.

Kako hraniti psa iz roke?

kako hraniti psa iz roke

Najpogosteje se hranjenje iz roke priporoča v času treninga in vzgoje.

Težko postavimo točno določen časovni okvir, saj je le ta odvisen od posameznega psa in vodnika – pri nekaterih gre za pol leta, eno leto ali tekom celega življenja. V tem obdobju pes vso hrano dobi iz roke.

  • Suho hrano lažje hranimo iz roke, vendar lahko brez večjih težav na ta način ponudimo tudi surovo ali kuhano hrano (le packarija je nekoliko večja).

  • Željena vedenja lahko natančno označimo s specifičnim zvokom.

  • V kolikor pes hrano odkloni izpustite tisti obrok – psi se ne bodo sestradali.

  • Odmerite dnevno količino hrane v »Tupperware« od koder potem tekom dneva jemljete hrano – tako imate pregled koliko je pes tisti dan že pojedel.

  • Ponudite hrano iz roke tekom dneva ko imate čas in je pes lačen (nekajkrat po 5 – 10 min se vedno najde).

  • Hranite običajno hrano, ki bi jo pes sicer dobil v skledo – priboljške oz. boljšo hrano pa prihranite za bolj moteče okolje ali/in izjemne izvedbe težkih vaj.

Izjemoma sem in tja, kadar nimate časa ali psa navajate na boks, lahko del hrane ponudite v skledi ali še bolje, natlačite v konga (ali podobne igrače). Na ta način se psi zaposlijo medtem ko vas ni. Vaš cilj pa naj bo večino hrane v tem obdobju dostaviti iz roke.

Prednosti hranjenja psa iz roke

prednosti hranjenja z roke

Z vsakim naslednjim psom ki ga dobim, se sprašujem zakaj s hranjenjem iz roke nisem začela že takoj pri prvem (verjetno, ker takrat še ni bilo vseh teh informacij in znanja).

Res je, da je včasih nekoliko nepraktično, z več packanja in vam vzame več časa, kot če hrano enostavno dostavite v skledo. Vendar vam obljubim, da prednosti odtehtajo vse nevšečnosti in za to porabljen čas.

Kako lahko hranjenje iz roke pomaga vam in psu?

  • Izboljša pozornost in samokontrolo
  • Gradi tesno vez med vami in psom
  • Upočasni hitre pasje jedce
  • Gradi zaupanje pri zadržanih ali prestrašenih psih

1. Hranjenje z roke izboljša pozornost na vodnika

Hranjenje iz roke je enostaven način, kako pridobiti več pasje pozornosti. Seveda ni odgovor na vedenjske težave, pomaga pa graditi zaupanje v vašem odnosu.

Gre za običajen način treninga in vzgoje psov za tekmovalno poslušnost, za pse v agilityju ter tudi drugih kinoloških disciplinah. Z uporabo tega načina psa z lahkoto naučite lepih manir doma, hkrati pa mu pripomorete razviti nekaj osnov samokontrole.

2. Pomaga učiti mladičke lepšega jemanja hrane

V kolikor se borite z grobim jemanjem hrane, je to odlična priložnost, da jih naučite lepega jemanja in samokontrole. Ena od vaj za samokontrolo je »zapiranje – odpiranje pesti«.

Kar si želite psa naučiti, je da ne rine v vašo roko s hrano in se zna v prisotnosti hrane kontrolirati. Sčasoma pa se naučijo, da se pest odpre le ko se odmaknejo in mirno počakajo na vaše dovoljenje.

Veliko lažje vam to pokažem preko posnetka:

Napotki: V pest vzemite nekaj hrane in roko spustite na višino pasjega gobca. Dokler pes sili v roko, jo liže ali celo grizlja, pest ostane zaprta. V trenutku ko se umakne, se pest odpre. Bodite pripravljeni, da jo zaprete takoj, ko bi se pes pognal proti roki z namenom »ukrasti« hrano. Psu hrano dovolite vzeti šele na vaše sprostitveno povelje.

3. Zgradi močno vez med vami in vašim psom

Hranjenje iz roke lahko pomaga psu, da se hitreje naveže na svoje nove lastnike. V kolikor imate doma novega mladička, na ta način hitro ustvarite močno navezanost vašega novega spremljevalca.

4. Hranjenje z roke vas prisili k delu s psom

Ena zame pomembnejših prednosti hranjenja iz roke je tudi ta, da sem se »prisiljena« za vso hrano ki jo kuža dobi, z njim aktivno ukvarjati.

Glede na to, da na tem režimu hranjenja pristane prav vsak moj mladiček to tudi ni posebej težko… Delo z mladički je res vedno zabavno. Tako novega člana mimogrede naučim vseh manir, ki so potrebne za prijetno življenje v svetu ljudi.

5. Pomaga plašnim in zadržanim psom

Slabo socializiranim psom lahko vez in zaupanje, ki ga pridobijo preko hranjenja iz roke, pomaga prebroditi nekatere težave.

Z uporabo te metode se boste lažje spopadali s težavnimi situacijami, saj boste s pomočjo hrane tako lažje pogojevali za psa neprijetne situacije z nečim prijetnim.

Vključite ta način hranjenja v vaš vsakdan

Upam da vas je članek prepričal, da boste dali priložnost hranjenju z roke. Ta pristop je meni in mnogim mojim tečajnikom ter njihovim psom olajšal življenje. Če pretehtate vse koristi, ki jih ta način prinese, verjemite, da vam ne bo žal.

Če ste ta način hranjenja že preizkusili vas naprošam, da pod komentarje napišete vašo osebno izkušnjo. To bo pripomoglo, da se bo še kak bralec opogumil in preizkusil to metodo, vi pa boste s tem storili dobro delo.

Hvala za vašo pozornost in ‘se beremo’ spet naslednji teden.

Pozdravček,

Tina

P.S. Se vam je zdela objava koristna in nujna še za koga? Naredite mu uslugo in delite ta zapis z njim


Komentarji in Vprašanja