Kolikokrat ste že gledali video posnetke pasjih treningov, nastopov ali trikcev in ob tem razmišljali: »Kako lepo bi bilo, da bi bil tudi moj pes vsaj pol toliko pozoren name«? Tudi sama sem bila podobni misli, preden sem se spoznala s kliker treningom in uporabo pozitivne motivacije.

Na srečo je uporaba klikerja povsem preprosta in poceni. V spodnjih vrsticah najdete nekaj osnov učenja s pomočjo klikerja.

Osnove kliker treninga

Kliker je lahko koristno orodje, ko se lotite učenja nove vaje. Najdete jih v vsaki pasji trgovini in zanje ne boste odšteli več kot 5 eurov.

Gre za majhno plastično škatlico, ki v notranjosti skriva kovinski jeziček in ob pritisku proizvede specifičen zvok – »klik«. Pri učenju je cilj da s klikom označimo točno tisti trenutek, ko pes izvaja željeno vedenje. Tako psu lažje sporočimo točno kdaj in zakaj si je zaslužil nagrado. Pes se bo lažje in hitreje učil saj so signali jasni, nam pa je olajšano popravljanje detajlov in učenje kompleksnejših in bolj dinamičnih vedenj.

Pasji Kliker

Prednosti kliker treninga za vašega psa

Klik predstavlja most od izvedbe željenega vedenja do prihoda nagrade in za razliko od besedne pohvale ni čustveno obarvan. Psu poda informacijo, da je v določenem trenutku nekaj storil prav in bo za to nagrajen.

 • Psi hitro povežejo, da jim klik prinese nagrado.

 • Željena vedenja lahko natančno označimo s specifičnim zvokom.

 • Klik ni čustveno obarvan tako kot besede in je rezerviran samo za učenje, medtem ko besede »čebljamo« kar naprej.

 • Psa spodbudi k ponujanju vedenj in poskušanju novih stvari.

 • Lahko izboljša vodnikove metode in »timing« (lovljenje pravega trenutka).

 • Pomaga izboljšati pozornost psa.

 • Lahko pomaga dvigniti pasjo samozavest (sploh pri zadržanih ali prestrašenih psih).

Kliker trening vam pomaga zgraditi samozavest

S pomočjo kliker treninga bo vaš pes postal bolj samozavesten, saj bo na osnovi tega principa dobil občutek, da ima nadzor nad posledicami. Psi se z veseljem učijo novih vedenj, kadar učenje poteka na pozitiven način in vedo, da lahko pričakujejo nagrado. To naredi trening na dolgi rok enostaven, saj psi postanejo vedno bolj pozorni in raje ustrežejo.

Kliknemo vedno v trenutku, ko pes dela natančno tisto kar bi od njega želeli – nagrada pa sledi v čim krajšem časovnem intervalu.
Klik sam po sebi ni nagrada in se ga ne uporablja ne da bi mu sledila nagrada! Je le signal oziroma informacija, ki psu pove za kaj točno si je zaslužil nagrado in da je le – ta že na poti!

Pred samim pričetkom učenja pa moramo seveda klik (ali besedo, ki smo jo izbrali za potrditev) povezati s hrano. Brez ustvarjene povezave klik ne pomeni psu prav nič!

Pogosto želimo psom »povedati« preveč, izrečamo preveč komand in pes na koncu velikokrat ne ve več kaj od njega hočemo. Klik pa je način kako s psom jasno komuniciramo in mu enostavno sporočimo, da je v določenem trenutku naredil nekaj izjemnega.

Kako začnemo s kliker treningom?

V kolikor še niste uporabljali klikerja s svojim psom je prvi korak vzpostavitev povezave med klikom in nagrado. Pripravite si nekaj koščkov hrane, kliker in pridobite pasjo pozornost. Kliknite enkrat in nagradite. Ponovite nekajkrat dokler pes ne razume, da mu klik prinese nekaj dobrega. Ko pes enkrat razume, da je klik = nagrada, lahko pričnete s treningom novega vedenja.

Učenje s klikerjem

Novo vedenje oblikujemo povsem brez besed, torej tudi brez povelja, vse dokler ga pes ne ponuja in postane predvidljivo. Šele takrat vedenje poimenujemo in se izognemo možnosti, da bi nas kuža ignoriral ali preslišal.

Z učenjem pričnimo vedno v mirnem domačem okolju, kjer za psa ni motečih dejavnikov. Šele ko imamo vedenje izoblikovano ga pričnimo vaditi v vedno bolj motečem okolju. Vedno zvišamo samo en kriterij naenkrat. Kriterije zvišujemo počasi in postopoma, da imamo čim več uspešnih in čim manj neuspešnih poskusov!

Struktura učenja s klikerjem:

 1. Izvabimo željeno vedenje na osnovi shapinga (ali luringa).
 2. Vedenje utrdimo doma.
 3. Dodamo povelje.
 4. Dodamo trajanje, razdaljo, motnje, (vsak element posebej).
 5. Vedenje zahtevamo v čim več različnih situacijah in okoljih (generalizacija).
 6. Nagrajujemo le še občasno.

Kako vpeljemo kliker trening?

Če se s klikanjem šele spoznavate je najboljši način, da se lotite nečesa enostavnega, kot je vaja »sedi«. V kolikor pes vajo že pozna, lahko poveljujete »sedi« in kliknete v trenutku, ko se pasja zadnjica dotakne tal in nagradite.

Hiter nasvet: V kolikor vaš mladiček še ne pozna vaje sedi, ga lahko enostavno naučite s pomočjo luringa (vabljenja). Roko v kateri se nahaja priboljšek pomaknite tik nad pasjo glavo. Ker bo mladiček želel s pogledom slediti roki, se bo usedel. V kolikor imate roko previsoko bo skočil in v primeru da jo boste držali prenizko ne bo sedel.

Ponovite to še nekajkrat in pazite da klikate šele ko pes res sedi. Kliku vedno sledi nagrada! Torej vedenje izzovete, potrdite (»klik«) in šele potem nagradite. Večinoma psi hitro osvojijo kliker metodo in enostavno vajico kot je sedi, ponujajo že po nekaj ponovitvah.

Ključ do uspešnega kliker treninga je natančnost – klikajte v točno tistem trenutku, ko pes izvaja željeno vajo in šele potem dostavite hrano, ki predstavlja ojačevalec vedenja.

Izognite se sledečih napak pri kliker treningu

Kliker je odličen pripomoček pri učenje novih vedenj, vendar v primeru da ga uporabljate narobe lahko povzroči nekaj zmede. Ko uporabljate kliker si zapomnite, da kliknete le enkrat, čemur sledi nagrada. V primeru da boste kliknili večkrat, pes ne bo vedel katero vedenje mu je prineslo nagrado. Slednjo morate vestno dostaviti po vsakem kliku!

Seveda se nam v procesu učenja zgodi, da kliknemo narobe ali kliker sprožimo pomotoma. En takšen napačen klik nas stane natančno en briketek, ki bo pozabljen v času naslednjih petih klikov, s katerimi pa se moramo potruditi in biti natančnejši.

Kliker pravila, ki si jih velja zapomniti:

 • Kliknite le enkrat v trenutku, ko pes izvaja željeno vedenje
 • Vsakemu kliku sledi nagrada (tudi če smo kliker sprožili pomotoma)
 • Kliker uporabljajte le v namen učenja psa!

Kako priti do vedenja pri kliker treningu?

Da vedenje sploh lahko potrdimo in nagradimo, pa ga moramo pri psu najprej na nek način izzvati. Tega se lahko lotimo na več načinov.

Vedenje lahko:

 • ujamemo (ang. capturing),
 • oblikujemo (ang. shaping),
 • izvabimo (ang. luring) ali
 • modeliramo (ang. modeling).

Upam da vas je članek prepričal, da boste dali priložnost tudi klikerju. Na začetku je res malo nerodno, v rokah poleg hrane in povodca, držati še eno stvar. Vendar z malo vaje postanete vešči tudi tega, učenje pa postane enostavno in zabavno tako za vas kot vašega pesjana.

Več o tem in navajanju na kliker pa prihodnjič… Ne zamudite zapisa naslednji teden.

Hvala za vašo pozornost in ‘se beremo’ spet naslednji torek.

Pozdravček,

Tina

P.S. Se vam je zdela objava koristna in nujna še za koga? Naredi mu uslugo in deli ta zapis z njim.

Komentarji in Vprašanja